Dzikie jeżyny w ogrodzie

Dzikie jeżyny w ogrodzie

Kiedy około 15 lat temu przekształciliśmy kawałek ziemi uprawnej w ogród, na długo niezagospodarowanym obszarze rosły również krzaki jeżyn. Dzikie jeżyny naprawdę przeżyły. Podbijają każde terytorium. Wszędzie tam, gdzie czubki ich wąsów dotykają ziemi, tworzą korzenie. Jeśli szukasz słowa kluczowego „dzikie jeżyny w ogrodzie” w Internecie, zostaniesz przytłoczony niezliczonymi artykułami, z których wszystkie mają na celu ich zniszczenie.
Postanowiliśmy więc oswoić dziką jeżynę i zebrać owoce. Zbudowaliśmy więc rusztowanie, stworzyliśmy przestrzeń w gmatwaninie starych i nowych pędów, usunęliśmy wszystkie pędy z ziemi, które znajdowały się poza stałym kręgiem wzrostu, a resztę pozwoliliśmy odrosnąć. Od kilku lat mamy jeżyny, których używamy do robienia galaretek i innych potraw.

Wszechstronne zastosowanie – dzikie jeżyny w ogrodzie

Każdy, kto zbiera jeżyny, musi się spieszyć: są one bardzo wrażliwe i powinny być spożywane lub przetwarzane szybko po zbiorach. A jeśli nie chcesz tylko cieszyć się jeżynami jako jagodami, możesz ich używać na wiele sposobów w kuchni. Dobrze smakują na przykład do ciast, lodów, dań z twarogu i jogurtu. Można z nich również zrobić galaretkę, syrop, sos owocowy, wino deserowe i likier. Niektórzy uważają, że pestki jeżyny w dżemie są nieprzyjemne. Galaretka jeżynowa jest idealna dla Ciebie.

Galaretka jeżynowa
1 kg jeżyn
500 g cukru konserwującego (1: 2)

Doprowadzić jeżyny do wrzenia z cukrem, przecedzić przez drobne sito. Ponownie na krótko zagotować i przelać do dobrze wypłukanych zakręcanych słoików, szczelnie zamknąć, na chwilę odwrócić do góry nogami.

Cenne składniki

Ze wszystkich jagód są najsilniejszym dawcą prowitaminy A i dlatego są szczególnie dobre dla oczu i nerwów. A jeżyna jest bogata w żelazo, magnez i mangan. Dzienne zapotrzebowanie na mangan i magnez można pokryć około 125 gramami jeżyn. Mangan jest szczególnie ważny dla kości i tkanki łącznej, magnez stymuluje pracę mięśni i nerwów. Ponadto mówi się, że ciemne jagody są dobre dla żołądka i mają działanie krwiotwórcze. Mówi się, że sok jeżynowy jest korzystny dla chrypki, a liście jagód są uważane za starożytny naturalny środek. Na przykład Grecy żuli liście jeżyny przeciwko stanom zapalnym dziąseł, teraz są one często częścią mieszanek ziołowych herbat.

Teraz już wiesz, że dzikie jeżyny w ogrodzie mogą stać się Twoim użytecznym przyjacielem, a nie wrogiem numer 1. Powodzenia i smacznego!