Bydło i wszystko o nim
Bydło jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów zwierząt gospodarskich na świecie. W samych Stanach Zjednoczonych jest ponad 90 milionów sztuk bydła. Ale czym one dokładnie są? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tych ciekawych zwierzętach.
Spis Treści
Bydło to rodzaj ssaka
Bydło to tak naprawdę rodzaj ssaka znanego jako kopytny. Jest to ssak, który ma kopyta zamiast paznokci lub pazurów. Bydło należy do podrodziny zwanej Bovinae, która zawiera osiem różnych rodzajów. Co ciekawe, wszyscy członkowie tej podrodziny są roślinożercami, co oznacza, że jedzą tylko rośliny.
Rodzaje bydła
Istnieją dwa główne rodzaje bydła: domowe i dzikie. Bydło domowe, jak można się spodziewać, to takie, które zostało udomowione przez ludzi i jest trzymane jako zwierzęta domowe lub hodowlane. Najczęstszym rodzajem bydła domowego jest krowa. Krowy są wykorzystywane do produkcji mleka, z którego wytwarza się takie rzeczy jak ser i masło. Można je również wykorzystywać do produkcji mięsa, które jest znane jako wołowina.
Dzikie bydło
Dzikie bydło to takie, które nie zostało udomowione przez ludzi. Najbardziej rozpowszechnionym typem dzikiego bydła jest bizon. Bison żyje w Ameryce Północnej i Europie i może ważyć nawet 2200 funtów! Inne rodzaje dzikiego bydła to jak, który żyje w Azji, oraz gaur, który żyje w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej.
Bydło to ciekawe zwierzęta z długą historią udomowienia przez ludzi. Jeśli kiedykolwiek byłeś ciekawy, skąd pochodzi twój stek lub szklanka mleka, teraz już wiesz!
Kamil Kajka jest studentem Uniwersytetu Śląskiego i aspirującym copywriterem. Swoje prace publikował zarówno w znanych gazetach, takich jak Gazeta Wyborcza, jak i w gazetach regionalnych. Prawdziwą pasją Kamila jest jednak hodowla zwierząt – z powodzeniem hoduje wszystko, od królików, przez chomiki, po egzotyczne ptaki. W wolnym czasie lubi górskie wycieczki, a w sezonie zimowym narty. Kondycja fizyczna jest dla niego ważna. Jego motto to „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Rocznie czyta ponad 5o książek żeby doskonalić swój warsztat pisany.