Uprawa warzyw zimą: 5 porad i wskazówek

Uprawa warzyw zimą: 5 porad i wskazówek

Pełne, świeżo zebrane warzywa zimą? Dla wielu może to brzmieć nierealistycznie. Bardziej przyzwyczajeni jesteśmy do odłogowania ogrodów zimą, w których poza kilkoma cebulkami nie ma zbyt wiele zieleni. W tym artykule chcielibyśmy Ci wyjaśnić, że jest to tylko błędne przekonanie i jak możesz uprawiać najsmaczniejsze zimowe odmiany warzyw, korzystając z kilku prostych wskazówek i wskazówek, nawet w zimnych miesiącach. Usiądź wygodnie i przekonaj się sam, że uprawa warzyw zimą jest możliwa.


Jakie rodzaje warzyw można zbierać zimą? – Uprawa warzyw zimą

Obfite dania z kapusty i gorące gulasze to numer 1 wśród ulubionych dań, zwłaszcza zimą. Niestety wybór w supermarkecie jest obecnie bardzo skąpy, a kupowanym warzywom często brakuje aromatu pod względem smaku. Dlaczego więc nie wyhodować go samemu? Po niewielkim przygotowaniu pod koniec roku możesz zaopatrzyć się we własnym ogrodzie. I to nawet w mrozie.

Aby sprawdzić, czy uprawianie warzyw zimowych jest dla Ciebie opłacalne, chcielibyśmy przedstawić poniżej najpopularniejsze rodzaje warzyw do uprawy warzyw zimą.

  • Brukselki
  • Jarmuż
  • Kapusta czerwona i biała
  • Kalarepa
  • Burak
  • Marchewka
  • Pasternak
  • Rzepa
  • Pory
  • Rzodkiewka zimowa
  • Słonecznik bulwiasty

Oprócz typowych warzyw korzeniowych i kapustnych, wbrew oczekiwaniom można zebrać również szereg zielonych warzyw liściastych. Oto najpopularniejsze odmiany na zimę:

– Boćwina

  • Szpinak zimowy
  • Cykoria zimowa
  • Seler

Uprawa warzyw zimą to nie nauka o rakietach. Niemniej jednak do obfitych zbiorów wymagane są pewne informacje. Oprócz naszych 5 wskazówek na końcu artykułu, chcielibyśmy zacząć od idealnej lokalizacji plastra warzywnego w bardzo niskich temperaturach. Ponieważ chociaż niektóre odmiany są naprawdę
bardzo odporne na mróz, roślin nadal nie należy pozostawiać całkowicie samym sobie.


Szklarnie dla optymalnego klimatu

Podobne warunki jak na podwyższonym łóżku z zimną ramą
pozwalają na użycie szklarni. Możesz nadal uprawiać tu warzywa później,
ponieważ w większości przypadków do domu nie dostaje się niewiele lub żaden
szron. Szklarnia obiecuje idealny klimat, szczególnie w słoneczne lata. Na
stronie https://www.gartengewaechshaus-bauen.de/ znajdziesz dalsze wskazówki
dotyczące uprawy warzyw zimowych w szklarni.


Może być również uprawiana na rabacie ogrodowym i na balkonie

Jeśli nie możesz skorzystać z zalet szklarni, nie musisz też zostać z pustymi rękami. Grządka warzywna w
ogrodzie lub na balkonie jest równie odpowiednia do uprawy większości rodzajów warzyw. Należy jednak zwrócić uwagę na prawidłową izolację, ponieważ rośliny mogą zamarzać szybciej, szczególnie na balkonie. Dlatego najlepiej jak najlepiej zabezpieczyć tu rośliny matami styropianowymi lub kokosowymi.


Te 5 porad i wskazówek pomoże Ci w uprawie warzyw zimą

Abyś mógł spodziewać się bogatych i aromatycznych zbiorów
pod koniec roku, chcielibyśmy ujawnić 5 najważniejszych wskazówek dotyczących
uprawy warzyw zimowych w zimie:

1. Rozpocznij siew odpowiednio wcześnie

Aby rośliny warzywne przetrwały do zimy i nie zginęły,
konieczne jest ich odpowiednio wczesne wysiewanie. Dlatego w zależności od
rośliny i jej tempa wzrostu, przygotowania należy rozpocząć na 1 do 2 miesięcy
przed pierwszymi przymrozkami. W zależności od regionu może to rozpocząć się we
wrześniu lub październiku. Odpowiedni czas jest bardzo ważny, ponieważ rośliny
muszą rozwinąć się maksymalnie, aby były w stanie wytrzymać mróz. W przypadku
większości warzyw można stwierdzić, że dostatecznie dojrzały, gdy przed mrozem
uformuje się rozeta liści.

2. Zwróć uwagę na płodozmian

Każdy, kto uprawia warzywa od kilku lat, z pewnością będzie
miał jasność co do prawidłowego płodozmianu w zagonach. Oznacza to, że rośliny
tego samego rodzaju nie powinny być umieszczane w tym samym miejscu w
bezpośredniej kolejności. Powodem tego są szkodniki lub choroby, które w tym
samym rodzaju roślin szybciej wpływają na następne nasiona

transfer. W ten sam sposób po każdym zbiorze należy zmieniać
na przemian pokarmy ciężkie i słabe, aby odciążyć glebę i zapewnić jak najlepsze
warunki do wzrostu roślin. Dlatego nie używaj innych produktów spożywczych o
dużym spożyciu, takich jak brukselka, gdzie latem były pomidory, ale raczej
produkty o niskim spożyciu, takie jak boćwina. To najlepszy sposób na
zrównoważenie rozkładu minerałów i składników odżywczych w glebie.

3. Chroń je przed zimnem (ściółka)

Jeśli sadzisz warzywa zimowe na rabacie ogrodowym, w bardzo
mroźne dni powinieneś zapewnić ochronę przed mrozem. Do tego celu najlepiej
nadaje się tak zwana „ściółka”. Materiały takie jak słoma, zrębki i kora są rozprowadzane tuż obok roślin, aby chronić korzenie przed mrozem. Jednocześnie naturalna ściółka dostarcza glebie składników odżywczych,
dzięki czemu warzywa nie muszą być nawożone. Jeśli wolisz alternatywnie użyć
polaru lub folii, zadbaj o odpowiednią wentylację.

4. Warto nawozić również zimą

Aby podczas uprawy warzyw dostatecznie wzbogacić glebę w
składniki odżywcze, minerały i azot, należy pomyśleć o przygotowaniu grządek
zimowych. W zależności od potrzeb roślin do gleby należy wcześniej dostarczyć
od 3 do 7 litrów kompostu. Przede wszystkim słabi konsumenci często nie
potrzebują dodatkowego nawozu w dalszym toku wzrostu. Dla konsumentów średnich
i ciężkich, takich jak marchew, kalarepa i buraki, ściółkę można według
własnego uznania wzbogacić nawozem z biowęgla.

5. Nie zbieraj warzyw podczas mrozu

Prawie na miejscu! Kiedy warzywa są już gotowe do zbioru w
listopadzie lub grudniu, pozostaje tylko jedna wskazówka do rozważenia; zbiory
tylko w słoneczne dni, kiedy gleba jest wolna od szronu i rosy. Dzięki temu
warzywa są chrupiące, świeże i nie wyglądają na wiotkie po rozmrożeniu.

Teraz już wiesz, że uprawa warzyw zimą jest możliwa i możesz cieszyć się swoimi własnymi warzywami przez cały rok!